Over je huisdieren trainen

Van standaard gehoorzaamheidscommando’s tot geavanceerde trucs, hondentraining is een lonende en interessante ervaring. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw hond.

Waarom een hond trainen?

Net zoals elk kind een juiste opvoeding moet krijgen, heeft ook jouw hond opvoeding nodig. Zowel jij, jouw gezin als je hond zijn beter af wanneer jouw huisdier het juiste gedrag vertoont. Van nature verlangt jouw hond naar jouw goedkeuring. Hij of zij wil je graag tevreden stellen (meestal, toch!). Maar dit wordt een moeilijke opdracht als je jouw hond niet leert wat je precies verwacht van hem of haar. Je hond kan je trainen door allerlei taken en trucs te laten uitvoeren, maar deze zijn optioneel. De volgende training moet als absoluut essentieel voor elke hondenbezitter beschouwd worden:

Toilet-training

Leeft je huisdier ook binnenshuis, dan is toilet-training een absolute noodzaak. Deze training is vaak een periode van stress voor iedereen die erbij betrokken is. Maar wees geduldig, gebruik de juiste trainingstechnieken, en de uitkomst zal uiteindelijk een positief resultaat geven! Enkele tips: laat je hond eten op eenzelfde tijdstip, geef je hond vaak toiletmomenten buiten en breng hem of haar altijd naar dezelfde plek, blijf bij je hond en zorg voor een beloning nadat het toilet heeft plaatsgevonden.

Gehoorzaamheidstraining

Het trainen van gehoorzaamheid is ook een noodzaak voor je hond. Een hond die gehoorzaam is is een plezier om bij te vertoeven, terwijl een ongehoorzame hond het bloed onder je nagels vandaan kan halen! Er zijn vele niveaus van gehoorzaamheidstraining, maar voor mij persoonlijk volstaan de basisbegrippen zoals: zitten – laten vallen – blijf – hiel – komen.

Een basis hondentraining zal niet alleen van je hond een aangenaam huisdier maken, maar ook van je huis (niet onbelangrijk voor bezoekers). Een nieuwe hond introduceren gaat ook veel makkelijker wanneer de oude hond luistert!