Hoe honden je leven kunnen verbeteren

Honden zijn echte roedeldieren en wanneer je er goed voor zorgt, zullen ze jou en je gezin ook als roedel gaan zien, met jou als roedelleider. Honden kunnen zo enorm veel toevoegen aan ons leven. Toen ik mijn eerste hond kocht, is mijn leven dan ook enorm veranderd, op een positieve manier.

Gezondheid

Honden zijn niet alleen voor hulpbehoevenden enorm behulpzaam. Ook voor de mensen die zelfstandig zijn, hebben ze een positieve uitwerking op de gezondheid. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen! Hondeneigenaren voelen zich lichamelijk en geestelijk stabieler waardoor er minder kans op stress, depressies en angsten is. Honden worden soms zelfs ingezet bij therapie van psychische stoornissen. Een hond moet natuurlijk uitgelaten worden. Hierdoor krijgen hondenbezitters automatisch meer beweging dan de gemiddelde Nederlander zonder hond. Logisch gevolg is dat je je fysiek vaak fitter voelt dan wanneer je geen hond hebt. En wat te denken van de sociale contacten? Met een hond een wandeling maken levert snel een praatje op met die andere hondenbezitter. En terwijl jullie honden spelen, worden nieuwe vriendschappen gesloten.

Honden en kinderen

Ook op het jonge leventje van je kinderen kunnen honden een positieve invloed hebben. Het is belangrijk dat een hond een kind van onder de 16 jaar altijd lager in rang ziet. Vooropgesteld dat ouderlijk toezicht bij de relatie tussen hond en kind gewenst is, kan een jarenlange vriendschap tussen hond en kind ontstaan. Een kind heeft intensere ervaringen met honden, waardoor eerdergenoemde positieve bijdragen voor een volwassene, voor een kind mogelijk nog groter kunnen zijn. Een kind leert daarbij tevens wat het inhoudt om verantwoordelijk te zijn en hoe belangrijk het is om goed voor een huisdier te zorgen. Daarbij komt dat sociale contacten tussen kinderen onderling makkelijker gelegd worden wanneer er een hond in het spel is.

Waar de beste hond-vriendelijke plaatsen in Amsterdam zijn, lees je hier.