Een nieuwe hond introduceren

Ik denk erover na om een derde hond in huis te halen, maar voel me ook verantwoordelijk tegenover mijn twee andere honden. Hoe gaan ze reageren? Is het veilig voor zowel mijn oude als de nieuwe hond? Een nieuwe hond introduceren kan immers gemakkelijk gaan, maar ook moeilijk. Net zoals bij mensen zijn er honden die het simpelweg niet kunnen vinden met een andere hond. En wat doen wij als we iemand niet leuk vinden? Juist, we gaan het contact vermijden. Ik denk dat de belangrijkste factor in het samenbrengen van honden is, dat we als mens moeten ophouden met denken. Honden denken niet, maar gebruiken hun ruikvermogen en instinct.

Welkom thuis kleine jongen

Wie over mezelf heeft gelezen, weet dat ik een grote hondenliefhebber ben en het liefst heel veel honden zou hebben, maar laat ik het voorlopig maar op 3 houden. Enkele dagen geleden ben ik er, ondanks het risico, dus toch voor gegaan, en heb ik nu een kleine pup in huis. Na oneindig veel uurtjes zoeken op het internet, leerde ik enkele tips hoe je honden het best aan elkaar kan introduceren. Gelukkig gaat het met een pup allemaal wat makkelijker omdat ze anders ruiken dan volwassen honden. Ik moet toegeven dat ik in het begin last had van wat stress. Stress die ik niet mocht laten blijken tegenover de honden, want honden voelen dat heel goed aan en ik wou hen niet van streek maken. Uiteindelijk liep de introductie vrij eenvoudig omdat ik stap voor stap handelde en kalm bleef. Ik gaf mijn oude honden alle tijd om te ruiken aan de kleine pup en besteedde daarbij vooral aandacht aan de lichaamstaal van alle honden. Pas wanneer iedereen zich op zijn gemak en veilig voelde, ging ik een stapje verder. Ondertussen lijkt het alsof mijn drie honden al jaren de beste vrienden zijn!